Kérdése van? Hívjon minket! +36202781487

HÍREINK

Miért fontos a napi rutin?

2022.06.14 16:31

Miért fontos a napi rutin?

A nyári időszak valahogy mindig egy kicsit más az év többi részéhez képest. Ilyenkor lelassul az idő és mi is szabadabban, lazábban állunk hozzá a mindennapok történéseihez. A babák, gyerekek szempontjából a napi rutin betartatása azonban ilyenkor is elengedhetetlen az egyensúly fenntartása miatt.

Bár úgy tűnhet, hogy a napirend csak a gyerekek életében meghatározó, ez koránt sincs így. Valójában minden ember, így a felnőttek is számos kialakított szokás szerint az életüket. Egyszerűen azért, mert ez egyfajta keretet ad a mindennapokban, segítség, támasz. Ugyanakkor azt is fontos látni, hogy a napi rutin bármikor változhat, átalakulhat, különösen növekvő gyerekek esetében.

A napirend kulcstényezői
A napi rutin kialakítása során összesen három tényező játszik meghatározó szerepet. Ezt a szentháromságot az alvás, az ébren töltött idő és az étkezések időpontja alkotja. Természetesen ez felnőtt korban sok egyéb teendővel egészülhet ki, de ez a három szempont alapvetően meghatározza a napok ütemét.

Napirend babakorban
Az újszülöttek az első időben nagyon soklat alszanak, amely idővel, ahogy nőnek, folyamatosan változik. A napirend kialakítása biztonságot ad és segít nekik, hogy megtanulják, milyen tevékenység követi a másikat. Azonban nemcsak a picinek előnyös, hanem a szülők számára is megkönnyíti, kiszámíthatóbbá teszi a mindennapokat. A napi rutin kialakítása során fontos, hogy igyekezzünk a körülbelüli időpontokat betartani, de természetesen ez nem szentírás, előfordulhat, hogy valamiért felborul.

Mi történik, ha megváltozik a napirend?
A napirend tehát nem egy fix, hanem egy nagyjábóli rendszer. Ahogy arról korábban már volt szó, teljesen természetes folyamat, hogy az életkor előrehaladtával végig változik és alkalmazkodik az éppen akkori élethelyzethez. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek egy egy napra kibillenthetik a szépen beállított egyensúlyt. Ilyen lehet például egy betegség, fogzás, nagyobb növekedés és természetesen egy utazás, nyaralás is.

Napirend nyáron? Hogyan?
A nyári időszak sajátossága a nyaralás. A hosszabb utazás során nemcsak a megszokott napi ritmus, hanem a környezet is megváltozik. Az új tényezőkhöz való alkalmazkodás időigényes, ezért beletelhet néhány napba, amíg helyreáll a rend. Ilyenkor segítség lehet, ha a nyaralás során is igyekszünk időben tartani az otthoni alvás-ébrenlét-étetés hármast. Ugyanakkor ne görcsöljünk rá, ha ez nem sikerül, a szervezet szerencsére képes alkalmazkodni a különböző szituációkhoz.