Kérdése van? Hívjon minket! +36202781487

HÍREINK

A terhesség leggyakoribb korai jelei és tünetei

Védőnő
2021.10.14 11:43
 A terhesség leggyakoribb korai jelei és tünetei
A terhesség korai jelei Elképzelhető, hogy terhes vagy? Erre a kérdésre a legbiztosabb választ egy terhességi teszt adhatja. Ám nem mindig álltak a nők rendelkezésére olyan szuper megbízható tesztek, mint ma. Nagyanyáink bizony testük egyéb jelzései alapján tudták eldönteni, vajon áldott állapotban vannak-e. Lássuk hát a terhesség korai jeleit, melyeket az első 6 hét során magadon is észrevehetsz!

A terhesség korai jelei

Elképzelhető, hogy terhes vagy? Erre a kérdésre a legbiztosabb választ egy terhességi teszt adhatja. Ám nem mindig álltak a nők rendelkezésére olyan szuper megbízható tesztek, mint ma. Nagyanyáink bizony testük egyéb jelzései alapján tudták eldönteni, vajon áldott állapotban vannak-e. Lássuk hát a terhesség korai jeleit, melyeket az első 6 hét során magadon is észrevehetsz!

A terhesség leggyakoribb korai jelei és tünetei a következők lehetnek:

Elmaradt menstruáció

Ha szabályos a menstruációs ciklusod, és már eltelt legalább egy hét azóta, hogy a várható menstruációd megkezdődött volna, elképzelhető, hogy terhes vagy. Ez a jel azonban félrevezető lehet, ha a menstruációs ciklusod szabálytalan. Érdemes inkább egyből tesztelni magad egy drogériában kapható gyorsteszttel!


Érzékeny, duzzadt mellek

A terhesség korai szakaszában a melleid érzékenyek, fájók lehetnek a hormonális változások miatt. A mellek feszülése már akár a terhesség harmadik hetében jelentkezhet, és az első trimeszter végéig fokozódik. Ezt követően a fájdalomérzet várhatóan csökkenni fog, ahogy a szervezeted fokozatosan alkalmazkodik a változáshoz.


Hányinger és rosszullét


Sok kismama azért nem veszi észre ezt a jelet, mert reggeli rosszullétnek nevezzük, holott az a nap bármely szakaszában - igen, akár éjjel, alvás közben - is ránk törhet. A rosszullétek általában a terhesség 4. hetét követően jelentkezik, azonban egyes nők már korábban is éreznek hányingert, míg mások a terhesség alatt egyáltalán nem tapasztalják azt. A várandósság alatti hányinger oka még mindig nem egyértelmű, de nagy valószínűséggel a terhességi hormonok játszanak benne szerepet.


Fokozott vizelési inger


A terhesség alatt megnő a testünkben áramló vér mennyisége, hisz 9 hónapig egy második életet is táplálunk vele. Azonban a megnövekedett vérmennyiség a vesékre és a húgyhólyagra is nagyobb terhet ró, hisz több folyadékot kell feldolgozni, több anyag kerül kiválasztásra. Emiatt van az, hogy a terhes nőknek gyakrabban kell pisilniük.


Fáradékonyság, kimerültség


A fáradékonyság a terhesség egyik leggyakoribb korai előrejelzője, és már akár egy héttel a fogantatást követően is jelentkezhet. A terhesség korai szakaszában a progeszteron hormon szintje megugrik, emiatt pedig folyton álmosnak érezheted magad.

Ehhez hozzájárulhat még a vércukorszint és/vagy a vérnyomás csökkenése, valamint a vértelmelődés fokozódása, melyek mind fokozzák a fáradtságérzetet. A tested így jelez, hogy most igenis meg kell állnod, és pihenned kell, hisz valami nagy dolog van készülőben. Ebben az időszakban nem szabad túl erőltetned magad, fontos, hogy sokat pihenj!

A fehérjében és vasban gazdag ételek fogyasztása segíthet ellensúlyozni a kimerültség érzetet, ám mindenképp konzultál nőgyógyászoddal arról, hogy ezeket milyen formában és mennyiségben vidd be a szervezetedbe!